april 23, 2024

AjaxFanz.nl

Voor dé echte Ajacied!

Top 5 Transfers

De top 5 uitgaande transfers en aanwinsten van Ajax

Over de jaren heen zijn de spelers uit het eerste elftal van Ajax flink gewisseld. Er zijn oude bekenden verkocht aan andere clubs, maar er is ook genoeg nieuw talent van andere clubs aangekocht. Hier gaan soms recordbedragen van meerdere tientallen miljoenen in om. In dit artikel zetten we voor je op een rijtje voor welke top transfers Ajax heeft aangekocht, maar ook welke spelers voor recordbedragen als uitgaande transfers zijn weggegaan.

 

De 5 beste aanwinsten voor Ajax

Nummer 5: Antony

In seizoen 2020 / 2021 werd de Braziliaanse Antony aangekocht door Ajax. De 20 jarige speler, die hiervoor bij São Paulo in de Série A speelde, werd naar Ajax gehaald voor een bedrag van 15,75 miljoen euro. De rechtsachter heeft een contract bij Ajax tot halverwege 2025. Inmiddels is de marktwaarde van Antony als speler opgelopen naar maar liefst 25 miljoen euro: een toename van bijna 10 miljoen in slechts een seizoen spelen!

 

Nummer 4: Daley Blind

De volgende in het rijtje is een Nederlandse speler. Daley Blind werd in 2018 / 2019 overgekocht van Manchested United voor een bedrag van 16 miljoen euro. De toenmalige 28 jaar oude centrale verdediger mag nog tot halverwege 2023 bij Ajax spelen. Hoewel Blind mooie speltechnieken heeft laten zien bij Ajax, is zijn marktwaarde mede door zijn leeftijd wel wat achteruit gegaan sinds hij bij Ajax speelt. Inmiddels is zijn marktwaarde nog ongeveer 15 miljoen euro.

 

Nummer 3: Miralem Sulejmani

Inmiddels een flinke poos geleden, seizoen 2008 / 2009, werd Miralem Sulejmani overgekocht voor een bedrag van 16,25 miljoen euro. De Servische speler werd overgekocht bij S.C. Heerenveen, waar Sulejmani nu op een tweede plaats staat voor meest waardevolle uitgaande transfer. Inmiddels speelt Sulejmani voor BSC Young Boys en is zijn marktwaarde achteruit gehold tot een matige 1 miljoen euro.

 

Nummer 2: David Neres

Opnieuw een Braziliaanse speler die wordt overgekocht uit São Paulo. David Neres werd in seizoen 2016 / 2017 overgekocht voor een aankoopbedrag van 22 miljoen euro. De speler, toen slechts 19 jaar oud, leverde verrassende resultaten in Brazilië als rechtsbuiten die Ajax graag naar Nederland wilde halen. Neres speelt nog steeds bij Ajax en heeft nog een contract tot en met halverwege juni 2023. Zijn marktwaarde is sinds zijn transfer naar Ajax flink gestegen en wordt nu geschat op ongeveer 27 miljoen euro.

 

Nummer 1: Sébastien Haller

De duurste transfer die Ajax ooit heeft aangekocht staat op naam van Sébastian Haller. De Ierse / Franse centrumspits is vorig seizoen overgekocht voor een recordbedrag van 22,5 miljoen euro. Haller speelde hiervoor bij Wast Ham United in de Premier League. Het contract van Haller loopt tot halverwege 2025. Onder de vleugels van Ajax is de 26 jarige speler alleen maar beter gaan presteren, waardoor ook zijn marktwaarde een boost heeft gekregen. Inmiddels is Haller zo’n 27 miljoen euro waard.

 

De top 5 uitgaande transfers voor Ajax

Nummer 5: Donny van de Beek

Vorig seizoen werd Donny van de Beek weggekocht bij Ajax. De 23 jarige speler zou voortaan gaan spelen in Engeland voor Manchester United. Die hadden een flink bedrag voor hem over: maar liefst 39 miljoen euro. Dat is flink hoger dan de marktwaarde van Van de Beek, die geschat wordt op zo’n 30 miljoen. De centrale middenvelder mag tot halverwege 2025 in Engeland blijven spelen.

 

Nummer 4: Hakim Ziyech

Nog een recente transfer die bij Ajax is weggegaan. Hakim Ziyech werd ook in seizoen 2020 / 2021 overgekocht door een Engelse club, maar ditmaal door Chelsea. De Marokkaans-Nederlandse middenvelder was net wat meer waard dan Van de Beek, namelijk 40 miljoen euro. Ook Ziyech kreeg een contract tot juni 2025. Zijn marktwaarde is nog steeds stabiel en bedraagt op dit moment 40 miljoen euro.

 

Nummer 3: Davinson Sánches

Voormalige spelers van Ajax blijken erg gewild in Engeland. De nummer drie van deze lijst, Davinson Sánches, werd ook overgekocht naar een Engelse club. Wel weer een andere, namelijk Tottenham. In seizoen 2017 / 2018 werd de Colombiaanse verdediger overgekocht voor 42 miljoen euro. Het contract van Sánches loopt tot 2024 in Engeland. Inmiddels is zijn marktwaarde weer gezakt tot zo’n 35 miljoen euro, iets waar hij zich zeker niet voor hoeft te schamen.

 

Nummer 2: Matthijs de Ligt

Voor de verandering een speler die niet verkocht wordt naar Engeland, maar juist de andere kant van Europa. Matthijs de Ligt werd in seizoen 2019 / 2020 verkocht aan Juventus voor een immens bedrag. Zijn transfer was maar liefst 85,50 miljoen euro waard! De toenmalige 19 jaar oude speler had hoopvolle resultaten laten zien bij Ajax, die voor Juventus blijkbaar flink wat waard waren. Zo’n hoge marktwaarde vasthouden is voor bijna geen enkele speler een mogelijke taak, dus die is voor Matthijs de Ligt inmiddels ook wat gezakt. Gelukkig hoeft hij zich met een marktwaarde van 75 miljoen euro nergens druk om te maken.

 

Nummer 1: Frenkie de Jong

De absolute topper als het gaat om een uitgaande transfer is Frenkie de Jong. Hij werd in hetzelfde seizoen als Matthijs de Ligt verkocht aan FC Barcelona uit Spanje. Zijn aankoopsom lag net iets hoger dan die van de Ligt, namelijk 86 miljoen euro. Daarmee is De Jong de allerduurste uitgaande transfer voor Ajax ooit. Inmiddels mag De Jong tot 2026 bij Barcelona spelen. Waar hij bij Ajax al fantastisch veel waard was, is dit bij Barcelona alleen maar beter geworden. Zijn huidige marktwaarde is een schrikbarend hoge 90 miljoen, goed voor een 10e plaats als het gaat om wereldwijde marktwaarde van spelers.