april 23, 2024

AjaxFanz.nl

Voor dé echte Ajacied!

Succes

De successen van Ajax op een rijtje

Ajax staat binnen Nederland bekend als een van de meest succesvolle voetbalclubs van het land, zo niet de meest succesvolle voetbalclub. De club uit Amsterdam heeft al heel wat overwinningen op haar naam mogen bijschrijven. Dit is niet alleen binnen Nederland, maar ook internationaal weet Ajax menig toernooi te winnen. Hier lees je een kort overzicht van alle grootste overwinningen en successen van Ajax, zowel nationaal als internationaal.

Nationaal: 35 keer landskampioen en meerdere dubbels

Ajax is de Nederlandse club met de meeste landstitels op zak. De club uit Amsterdam heeft deze titel maar liefst 35 keer veroverd. Ze zijn daarom ook de enige club binnen Nederland die drie sterren op het shirt mag dragen. De club op de tweede plaats, PSV, heeft er 23. Daarmee dragen zij maar 2 sterren en loopt Ajax een flink eind voor op de competitie. Dit gebeurde voor het eerst in 1918, 18 jaar na de officiële oprichting van de club. Ook in andere nationale competities scoort de club goed. Zo wisten ze ook 20 keer de KNVB Beker binnen te slepen. Dit gebeurde zelfs een jaar eerder dan de eerste overwinning voor de landstitel, namelijk in 1917 al. Ook in de Johan Cruijff schaal, die vroeger bekend stond als de Nederlandse Supercup, presteert Ajax ontzettend goed. In totaal is deze cup 9 keer gewonnen. Voor het eerst in 1993.

Qua prestaties binnen deze cups gaat Ajax vaak net een stapje verder dan de concurrentie. Zo weet Ajax al sinds de oprichting van de Eredivisie elk seizoen mee te spelen: iets wat voor geen enkele andere Nederlandse club geldt. Ook de overwinningen van Ajax gaan net wat verder dan de competitie. Ajax heeft bijvoorbeeld in maar liefst 4 decennia (de jaren ’30, ’70, ’90 en de jaren ’10) vijf landstitels op haar naam gezet. Geen enkele Nederlandse club weet dat te evenaren. Nog een paar belangrijke nationale successen om het af te leren. Wanneer een Nederlandse club zowel de landstitel als de KNVB Beker weet te winnen in hetzelfde seizoen, wordt gesproken van een dubbel. Ajax wist deze prestatie 9 keer neer te zetten, opnieuw een Nederlands record. Wanneer hier ook de Johan Cruijff Schaal of de vroegere Supercup aan wordt toegevoegd, kun je spreken van een uitmuntende prestatie. Ajax zou Ajax niet zijn als ze dit niet als enige club binnen Nederland gelukt was. Daar waar andere clubs het niet voor elkaar krijgen alle drie de titels in handen te krijgen, lukt dat Ajax zelfs twee keer. De eerste keer was in het seizoen 2001 / 2002. De laatste keer was vrij recent, in seizoen 2018 / 2019.

Internationaal succes: veel primeurtjes en uitzonderlijke posities

Daar waar Ajax nationaal gezien vrijwel eenzaam aan te top staat, gaan ze ook op Europees niveau de Nederlandse concurrentie hard voorbij. Internationaal gezien staat Ajax er ook absoluut niet slecht voor, al halen ze wat dat betreft minder uitzonderlijke prestaties vergeleken met de andere clubs. Toch zijn er, zeker in de tweede helft van de vorige eeuw, bijzondere prestaties neergezet door Ajax.

Europese Supercup en International Football Cup

Sinds 1972 wordt jaarlijks de Europese Supercup, sinds 1996 de UEFA Super Cup genoemd, gespeeld. Dit duel tussen de winnaar van de Champions League en de Europa League wordt elk jaar weer met veel enthousiasme ontvangen. Ajax had het voorrecht om in deze eerste Supercup te mogen spelen. Vroeger werd elk duel tussen de beide winnaars op twee plekken bevochten; voor beide teams eenmaal thuis en eenmaal uit. Tijdens de eerste editie trof Ajax de Glascow Rangers. Voor Ajax was deze ploeg geen enkele bedreiging: thuis en uit werd respectievelijk gewonnen met 3 – 1 en 3 -2. Daarmee is Ajax de eerste winnaar van deze Europese Supercup ooit. Na de overwinning in 1972 weet Ajax in 1973 opnieuw de Cup te winnen, ditmaal van AC Milan. Tijdens de uitwedstrijd in Milaan weet de tegenstander met 1 – 0 te winnen, maar thuis maakt Ajax dit helemaal goed met een monsterlijke 6 – 0 overwinning. Ajax staat in 1987 nog een keer in de finale, maar moet dan in het Europese Porto twee keer een sterkere ploeg erkennen. In 1995 winnen ze wel van Real Zaragoza. Totaal wint Ajax daarmee drie keer de Supercup, iets wat slechts vier Europese clubs beter wisten te doen. Nationaal gezien staat Ajax ver bovenaan: Feyenoord en PSV wisten allebei een keer de finale te halen, maar geen van beide wist ook te winnen. Ook in de International Football Cup wist Ajax geschiedenis te schrijven. Dit toernooi werd opgezet voor clubs om zichzelf alsnog te plaatsen in de UEFA Cup. Tijdens de eerste editie trof Ajax Feyenoord in de finale, waarmee een soort Klassieker-sfeer ontstond. Ajax wist, net als tijdens de meeste klassiekers, glansrijk te winnen met een 4 -2 overwinning. Daarmee werd Ajax ook de eerste club ooit die dit toernooi won.

Champions League: badge of honour en Nederlandse koploper

Een van de belangrijkste Europese competities die jaarlijks gespeeld wordt is de Champions League. Hierin komen alle grote Europese topclubs samen om tegen elkaar te strijden. Een overwinning in deze competitie is dus een knappe prestatie. Ajax weet deze competitie maar liefst vier keer te winnen. Daarmee laten ze alle andere Nederlandse clubs ver achter zich, maar ook internationaal gezien doen ze het daarmee absoluut niet slecht. Slechts vijf andere clubs wisten het toernooi vaker te winnen dan Ajax.

Voor clubs die de competitie drie jaar op rij winnen is een speciale Badge of Honour in het leven geroepen. Er zijn slechts zes Europese clubs die het recht hebben om deze badge op de mouw van het tenue te mogen dragen. Ajax is er daar een van. Zij wisten in 1971, 1892 en 1973 de toenmalige Europacup I te winnen en mochten daardoor deze badge in ontvangst nemen.