maart 2, 2024

AjaxFanz.nl

Voor dé echte Ajacied!

SPECIAL: Zestig jaar Johan Cruijff!

Hij wordt de Verlosser genoemd, en de beste voetballer aller tijden. Ook als trainer won hij prijzen. Als analyticus is hij vaak onnavolgbaar. En nu wordt Johan Cruijff zestig jaar.

In deze XL Special een serie verhalen over het Orakel uit Betondorp. Vandaag aflevering 6: pareltjes uit het Polygoonjournaal. Van zijn eerste rode kaart tot zijn afscheid bij Ajax; de mooiste Cruijff-momenten hier allen opgesomd.

 • Rode kaart
  Op papier is Nederland – Tsjechoslowakije een vriendschappelijke wedstrijd. Maar op het veld gaat het er grimmig aan toe. Aan Johan Cruijff de twijfelachtige eer om in zijn tweede interland als eerste Nederlandse international ooit uit het veld gestuurd te worden vanwege het maken van een slaande beweging.
 • Nederland – Tsjechoslowakije 1966
 • Huwelijk
  Alles wat Cruijff doet is nieuws en dus waren er ook camera’s aanwezig bij zijn huwelijk. In het Amsterdamse stadhuis gaf Johan Cruijff op 2 december 1968 zijn ja-woord aan Danny Coster. Piet Keizer, Wim Suurbier en Ajax-voorzitter Jaap van Praag zijn ook van de partij. Ballenjongens vormden een erehaag voor het kersverse bruidspaar.
 • Cruijff trouwt zijn DannyMadame Tussaud
  Winston Churchill, John F Kennedy, koningin Wilhelmina en Willem Drees. Een beetje beroemdheid staat natuurlijk in het wassenbeeldenmuseum Madame Tussaud. In 1970 krijgt ook Cruijff een beeld in het Amsterdamse museum. Samen met zijn vrouw bekijkt hij zijn wassen evenbeeld.
 • Cruijff bekijkt zijn wassen beeldEuropa Cup I (1)
  In 1971 wint Ajax voor het eerst de Europa Cup I. In het Wembleystadion wordt het Griekse Panathinaikos met 2-0 verslagen. Cruijff geeft de voorzet voor de 2-0. Als de Amsterdammers een dag later op Schiphol arriveren, worden ze opgewacht door een grote supportersschare. ‘s Avonds maken de spelers een rijtoer door de stad.
 • Europa Cup-winst en huldiging 1971Europa Cup I (2)
  Een jaar later is het opnieuw feest bij Ajax, In De Kuip, onder het toeziend oog van enkele kabinetsleden, verovert de ploeg voor het tweede jaar op rij de Europa Cup I. Dankzij twee doelpunten van Johan Cruijff wordt Inter Milan met 2-0 verslagen. Piet Keizer neemt de cup in ontvangst.
 • Europa Cup-winst 1972Huldiging
  Na de tweede Europa Cup-winst op rij, worden de Ajacieden en hun vrouwen op het Catshuis ontvangen door premier Biesheuvel. Minister Engels van CRM reikt een medaille uit. In Amsterdam worden de spelers toegejuicht als ze de beker op het balkon van de Stadsschouwburg tonen aan de supporters.
 • Huldiging in 1972Europa Cup I (3)
  In 1973 wint Ajax na een matige wedstrijd voor de derde maal de finale van de Europa Cup I. Juventus wordt in Belgrado met 1-0 verslagen. Johan Cruijff krijgt de beker uitgereikt. Voor hij een ererondje maakt met de cup, wordt eerst de vertrekkende trainer Kovacs op de schouders genomen. NB: In de video wordt abuisievelijk het jaartal 1977 vermeld.
 • Finale Europa Cup tegen JuventusAfscheid
  Cruijff had zich waarschijnlijk wel wat anders voorgesteld van zijn afscheidswedstrijd: Ajax verliest roemloos met 8-0 van Bayern München. Na afloop krijgt hij een bloemenhulde en wordt hij op de schouders van zijn medespelers gehesen. En we blikken nog even terug op de hoogtepunten uit de loopbaan van Cruijff.
 • Afscheidswedstrijd in 1978