maart 2, 2024

AjaxFanz.nl

Voor dé echte Ajacied!

Luque de nieuwe nummer 10 van Ajax

Voor nieuwe aanwinst Albert Luque ging het allemaal snel deze week. Nog voor de deadline van de transfer markt vertrok hij naar Amsterdam.

De Spanjaard komt voor drie seizoenen over van Newcastle United . Luque trainde donderdagmiddag voor de eerste keer mee met de selectie. Hij werd vrijdag middag gepresenteerd aan de pers. Opvallend is dat de speler het rugnummer van de vertrokken Wesley Sneijder overneemt. De nieuwe nummer 10 van dit seizoen is Albert Luque.

In het seizoen 1998/1999 maakte Luque zijn debuut in het eerste elftal van de club. Na een jaar verhuurd te zijn geweest aan Málaga CF in het seizoen 1999/2000, bewees Luque zich vanaf 2000 in het eerste elftal van Real Mallorca als een veelvuldig scorende aanvaller aan de zijde van de Kameroener Samuel Eto’o. Het tweetal werd goede vrienden en zien elkaar als broers. Luque heeft Eto’o al meerdere malen aangeduid als mi hermano negro (mijn zwarte broer).

Mede door de doelpunten van Luque kwam Mallorca in 2001 uit in de UEFA Champions League. Na eerst al negen competitietreffers te hebben gemaakt in het seizoen 2000/2001, scoorde Luque ook de winnende treffer in het tweede kwalificatieduel tegen het Kroatische Hajduk Split. Uiteindelijk eindigde Real Mallorca als derde in de groepsfase. Nationaal ging het echter niet erg goed met de club, maar mede dankzij veertien doelpunten van Luque bleef degradatie Real Mallorca net bespaard.

De prestaties van de aanvaller waren niet onopgemerkt gebleven: eerst nam Spaans bondscoach José Camacho hem op in de selectie voor het WK 2002 en vervolgens contracteerde Deportivo La Coruña hem voor 15 miljoen euro. Bij Deportivo speelde Luque meer als schaduwspits of vleugelaanvaller, maar toch was hij nog regelmatig trefzeker.
Na het voor Deportivo zeer teleurstellend verlopen seizoen 2004/2005 vertrok Luque voor 14 miljoen euro naar Newcastle United, waar hij een vijfjarig contract tekende. Zijn debuut in de wedstrijd tegen Manchester United was veelbelovend, maar in de wedstrijd daarna tegen Fulham FC liep de Catalaan een hamstringblessure op. Op 17 april 2006 scoorde Luque uiteindelijk zijn eerste doelpunt voor Newcaste United tegen Sunderland FC.
In het seizoen 2006/2007 kwam hij weinig tot spelen en Luque wilde Newcastle United graag verlaten. In januari 2007 toonde PSV serieuze interesse en verder werd tussen Newcastle United en AFC Ajax gesproken over een ruil van Luque met Ryan Babel. Luque zag vooral een overgang naar PSV wel zitten, maar de transfer vond uiteindelijk geen doorgang doordat de voorzitter van Newcastle United niet instemde.
Vorige week vertrok Luque alsnog naar Nederland. Op 25 augustus 2007 maakte Ajax bekend dat de Spanjaard een contract getekend heeft voor drie seizoenen. De speler krijgt zoals eerder gemeld de nummer 10 van Ajax.