april 23, 2024

AjaxFanz.nl

Voor dé echte Ajacied!

Een kijkje door de ogen van Ajax fans

De echte Ajacieden zijn ontzettend fanatieke fans. Ze reizen vaak met Ajax mee naar allerlei wedstrijden. Natuurlijk zijn ze vrijwel standaard te vinden in de eigen Johan Cruijff ArenA in Amsterdam, maar ook bij uitwedstrijden zijn vaak tientallen of zelfs honderden Ajacieden te vinden. Met de overwinning van een competitie verzamelen ze zich allemaal samen om de winst met elkaar te vieren. Je zou dus best kunnen spreken van een hechte club supporters. Maar hoe gaat het met de individuen in deze groep? Hoe kijken zij tegen wedstrijden en overwinningsfeestjes aan? Wat gaat er om in hun hoofden? We zetten hier een paar ervaringen van Ajacieden op een rijtje, van zowel recente gebeurtenissen als die van iets langer geleden.

Feest na overwinning Eredivisie 2021

We trappen af met een overwinning van nog geen maand geleden. Op 2 mei won Ajax van FC Emmen in de ArenA. De wedstrijd die gespeeld werd zou kunnen beslissen of Ajax dit jaar kampioen in de Eredivisie zou worden. Hoewel de competitie nog niet volledig op zijn einde liep, kon Ajax door deze wedstrijd te winnen dermate ver uitlopen op de concurrentie dat ze onmogelijk nog in te halen zouden zijn. Fans hadden er vertrouwen in en trokken, ondanks de nog altijd geldende coronamaatregelen, massaal richting de Johan Cruiff ArenA waar de wedstrijd gespeeld werd. Zo’n 12000 mensen zagen uiteindelijk hoe Ajax FC Emmen volledig versloeg met een spetterende 4 –  0 overwinning. Daarop barstte een soort volksfeest los met de aanwezige fans, die even later de kampioensschaal te zien kregen van de spelers van Ajax.

Vanwege de heersende coronapandemie werd besloten dat er geen toeschouwers in de ArenA plaats mochten nemen. Dit zou eerst wel mogen door middel van een Fieldlab testevenement, al werd deze vrij kort dag nog afgeblazen. Ook werd opgeroepen niet alsnog te komen kijken bij de wedstrijd. Toch deden ruim 12000 supporters dat wel. Waarom zijn zij wel komen kijken? Voetbalanalist en Ajacied in hart en nieren Maduro had hier wel een antwoord op. Hij stelde dat voetbal zonder supporters eigenlijk geen voetbal is. Dit gold volgens hem al helemaal doordat het zomaar eens de beslissende wedstrijd van de Eredivisie dit jaar kon worden. Dit laatste werd ook veel herhaald door de fans die zelf aanwezig waren rondom de ArenA. Het feit dat Ajax met deze wedstrijd kampioen kon worden, woog voor hen zwaarder dan de oproep om niet te komen vanwege corona.

Ajacieden reizen mee naar Madrid

In seizoen 2018 / 2019 mocht Ajax na 4 jaar afwezigheid weer meedoen aan het hoofdtoernooi in de Europese Champions League. Sinds 2005 wist de club eigenlijk al niet meer uit de knock-out fase aan het begin van de competitie te komen. Dit seizoen was het daarom extra speciaal dat ze deze keer wel verder kwamen dan die knock-outs. Om dit te vieren waren veel Ajax fans in extase en wilden ze koste wat kost Ajax een hart onder de riem steken. Omdat de eerste achtste finale tegen Real Madrid werd gespeeld, zat er voor veel fans maar een ding op: meereizen naar Madrid.

Op internet gingen vervolgens de wildste filmpjes rond van ‘onze’ Ajacieden. Zij weten best hoe ze een feestje moeten bouwen. Vergezeld met Ajax vlaggen, borden met aanmoedigende spreuken, rooksticks maar bovenal een hele dosis gezelligheid namen ze met zijn allen een heel plein in beslag. Hier werd vervolgens flink gefeest in een gemoedelijke sfeer om Ajax aan te moedigen. Ajacieden gaven aan niet helemaal alleen voor Ajax mee te reizen. Ze vonden het namelijk vooral gezellig om met andere fans te kunnen vieren dat Ajax weer eens wat hoger in de Champions League kon klimmen. Toch was het ook voornamelijk voor het voetbal dat ze waren meegereisd. Uiteindelijk is hun aanwezigheid misschien wel voordelig gebleken: Ajax won de wedstrijd en mocht weer een ronde verder.

1995: De overwinning van de Champions League

De laatste overwinning in de Champions League dateert alweer van een hele periode terug, 1995 maar liefst. 26 jaar geleden wist Ajax het te schoppen tot de finale, die dat jaar voor de derde keer gehouden werd. tegenstander was AC Milan, die alle drie de finales al had gespeeld. Om de wedstrijd op een neutrale manier te kunnen spelen, werd gekozen voor een stadion in Wenen. 5,5 miljoen mensen zagen de wedstrijd live op tv bij de NOS, maar ook een groot aantal Ajacieden was opnieuw met de club meegereisd. Doordat Ajax de finale mocht spelen, was er een gekte ontstaan rondom tickets. Die haalden fans overal vandaan. De officiële kaartverkoop lag snel aan banden doordat alles uitverkocht raakte, dus fans haalden ze op een gegeven moment ook uit het illegale circuit van de doorverkoop. Het leek niemand iets uit te maken: Ajax mocht de finale spelen en dat was het belangrijkste. Massaal reisden fans mee en er ontstond een heuse rood-witte massa rondom Wenen.

Iedereen was voor de wedstrijd al flink bij elkaar gekomen en keek met elkaar in spanning de wedstrijd. Het bleef heel lang ontzettend spannend doordat geen van de clubs een doelpunt wist te maken. Door een wissel van Ajax werd snel daarna toch een goal gescoord, wat ook de enige zou blijven. Daarmee was Ajax kampioen!

Toen brak het feest daadwerkelijk los. Alle fans verzamelden zich bij elkaar en maakten er een groot feest van. Fans die erbij waren herinneren zich vooral de afloop van de wedstrijd nog goed. Het gevoel van overwinning en saamhorigheid bracht iedereen dichter bij elkaar. Ook het thuisbrengen van de fans was voor veel mensen een bijzondere gebeurtenis. Veel fans vlogen met het vliegtuig, waardoor deze wel gekaapt leken te worden door Ajacieden. Fans beschrijven dat de vliegtuigen af en aan werden gereden om alle fans weg te werken en dat deze operatie maar door bleef gaan. Het was voor veel mensen een bijzonder gezicht, dat veel fans nog eens opnieuw hopen mee te maken.