april 23, 2024

AjaxFanz.nl

Voor dé echte Ajacied!

Biografie nieuwe aanwinst Leonardo

De Braziliaan Leonardo Vitor Santiago, geboren op 3 september 1983 in Rio de Janeiro, groeide in dezelfde wijk op als Romario. Hij debuteerde op 17-jarige leeftijd voor Feyenoord, waar hij vanaf zijn 12e de jeugdopleiding doorliep.

Vanwege blessures, conflicten met trainers en het gegeven dat hij 17 jaar was en geen EU-burger, de paspoortaffaire, speelde hij weinig wedstrijden voor de Rotterdammers. Wel maakte hij deel uit van het team dat in 2002 de UEFA Cup veroverde. Leo speelde 55 wedstrijden voor Feyenoord en scoorde daarin 4 goals.

Begin 2006 vertrok de Braziliaan naar NAC, waar hij de Bredanaren in 14 wedstrijden en met 8 doelpunten behoedde voor degradatie. Voor aanvang van het nieuwe seizoen liep de 2-voudig Braziliaans jeugdinternational boos weg van een training na een aanvaring met de nieuwe NAC-trainer Ernie Brandts. De club schorste hem en Leonardo leek aan te sturen op een breuk. Ondanks het conflict is hij in de meeste wedstrijden van de eerste seizoenshelft uitgekomen voor NAC.

In november kwam de geruchtenstroom op gang over een eventuele transfer. Tottenham Hotspur, van Martin Jol en Edgar Davids, PSV en Ajax gaven aan interesse in hem te hebben. Uiteindelijk koos hij voor de Amsterdammers. Feyenoord ontvangt een deel van de transfersom van � 750.000,- voor Leonardo, die als linksbuiten en diepe spits kan spelen.