Amsterdamsche Football Club Ajax, AFC Ajax of simpelweg Ajax is een van de bekendste voetbalclubs uit Nederland en misschien ook wel binnen Europa. Sinds de oprichting in 1900 wist Ajax al snel zijn weg te vinden naar de top drie traditionele clubs binnen Nederland en deze positie tot op vandaag vast te houden. Zo speelt Ajax elk seizoen van de Eredivisie al sinds de oprichting van deze competitie mee! Volgens de UEFA zijn ze dit seizoen ook uitgeroepen tot beste club van Nederland. Met 35 landstitels laten ze alle andere nationale concurrenten ver achter zich. Ook internationaal wist Ajax meerdere grote competities en titels binnen te slepen, waardoor ze ook daar vele andere clubs achter zich laten
Nationale titels
Sinds de oprichting in 1900 wist Ajax 35 keer landskampioen te worden. Dit lukte voor het eerst in 1918. Sinds 1931 wist Ajax daar elk decennium minstens één titel aan toe te voegen. In de jaren ’30, ’70, ’90 en ’10 werden maar liefst vijf landstitels binnengehaald. Ook de KNVB Beker ging ontzettend vaak naar Ajax: 20 keer. De werd zelfs nog eerder behaald dan de landstitel, voor het eerst in 1917. Ajax wist ook meerdere ‘Dubbels’ te behalen. Met zo’n dubbel werd Ajax zowel landskampioen als Bekerwinnaar. Dit gebeurde voor het eerst in 1967. In 2021 lukte dit voor de negende keer. De Johan Cruijff Schaal, die wordt gespeeld tussen de winnaar van de Landstitel en de Bekerwinnaar, wordt negen keer gewonnen. Daar waar de Dubbel 9 keer winnen al speciaal is, heeft Ajax door het winnen van de Schaal een unicum in Nederland. Ajax is namelijk de enige club die zowel de landstitel, de Beker en de Schaal in hetzelfde seizoen te winnen. Dit lukte zelfs twee keer, namelijk in 2001 / 2002 en 2018 / 2019.
Internationale titels
Op internationaal vlak kan Ajax de laatste jaren wat moeilijker meekomen. Toch zijn in het verleden uitmuntende internationale prestaties neergezet. Een van de meest unieke prestaties die Ajax wist neer te zetten, komt uit de Europacup I (tegenwoordig de Champions League). Deze werd namelijk neergezet in de jaren 1971, 1972 en 1973. Toen wist Ajax drie jaar op rij de Europacup I te winnen. Dit resulteerde in een Badge of Honour die Ajax als een van de zes Europese clubs mag dragen en het feit dat Ajax als een van de vijf Europese clubs de beker mag houden. in 1995 won Ajax voor de vierde keer de Champions League. Daarmee zijn ze de best presterende Nederlandse club en de zesde beste Europese club. De wereldbeker werd 2 keer op naam van Ajax gezet, de UEFA Supercup zelfs 3 keer. De Europacup II, UEFA Cup en International Football Cup werden elk eenmaal door Ajax gewonnen.
Stadions van Ajax
Zoals je vast al weet speelt Ajax nu al heel wat jaren in de Amsterdam ArenA, die laatst is omgedoopt tot Johan Cruiff ArenA. Toch heeft de club daarvoor in maar liefst drie andere stadions gespeeld. Dit begon al voor de oprichting van Ajax in 1900. Sinds 1893 huurden de spelers van Ajax voor 30 gulden per jaar een weilandje waarop ze konden voetballen. Dit weiland lag toen ook niet eens binnen de grenzen van Amsterdam. Het behoorde tot 1896 bij de inmiddels verdwenen gemeente Nieuwer-Amstel, die in dat jaar bij de gemeente Amsterdam werd gevoegd. Tot 1907 zou de club op dergelijke weilandjes blijven spelen, zonder echt stadion of volwaardig voetbalveld.
Hier komt verandering in na 1907. Ajax bouwt het eerste voetbalstadion van Amsterdam dat bekend komt te staan als het Houten Stadion. Hoewel het al een flinke verbetering was ten opzichte van de weilandjes waar eerst gevoetbald werd, lijkt het in veel opzichten totaal niet op een typisch stadion. Zo ontbraken er kleedkamers en was er ook geen stromend water. De tribunes werden pas 4 jaar na de oplevering toegevoegd. Toen Ajax in de jaren 30 maar liefst 4 keer achter elkaar landskampioen werd, was het tijd voor een nieuw stadion. Het Houten Stadion was te klein geworden voor Ajax.
Daarom werd er gekozen voor een nieuw stadion: stadion de Meer. Sinds 1934 werden hier wedstrijden gespeeld. De openingswedstrijd eind 1934 werd tegen Stade français gespeeld en door Ajax gewonnen met een glansrijke 5 – 1 einduitslag. Dit leek haast een voorbode voor de grote successen die later zouden volgen. Uiteindelijk zou Ajax er tot 1996 spelen. Heel wat bekende Ajacieden hebben dus veel thuiswedstrijden in stadion de Meer gespeeld. Legendes als Johan Cruijff en Marco van Basten zaten rond deze tijd bij Ajax. Met tal van overwinningen en het binnenhalen van grote titels was deze periode in de Meer belangrijk voor de groei van Ajax als grote Nederlandse club die goed meekon met de internationale competitie. Mede door de nieuwe regels van de UEFA, waar Ajax als zo’n topclub aan moest voldoen, werd in 1996 uiteindelijk besloten een nieuw thuisstadion te zoeken.
In de tussentijd werd nog tijdelijk gespeeld in het Olympisch Stadion in Amsterdam, totdat de nieuwe locatie in gebruik kon worden genomen. Deze locatie is natuurlijk de ArenA, die tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt wordt voor thuiswedstrijden. Waar Stadion de Meer glansrijk werd ingeluid met een overduidelijke overwinning, ging dit er bij de ArenA iets anders aan toe. Ajax trof AC Milan, dat Ajax met 3 – 0 veel te goed af was. Gelukkig voor Ajax betekende dit eerste verlies niet te veel voor de toekomst, want ook in de ArenA wist Ajax meer dan genoeg wedstrijden te winnen.
Bonus: shirtsponsors van Ajax
Tegenwoordig speelt Ajax alweer een aantal jaren met Ziggo als trotse hoofdsponsor op de shirts. Het contract met Ziggo begon in 2015 en loopt in elk geval door tot 2023. TDK, ABN AMRO en AEGON gingen Ziggo voor. TDK had in 1982 de primeur qua shirtsponsor, want tot die tijd had Ajax nog nooit een shirtsponsor gehad. De shirts van Ajax zelf worden sinds 2000 door Adidas gesponsord. In de jaren daarvoor werden Le Coq Sportif, Puma, Cor du Buy, Kappa en Umbro als sponsoren gestrikt.
Hoewel er vrijwel altijd met merken als sponsor wordt gewerkt, heeft Ajax ook meerdere keren met een unieke sponsor gespeeld. Zo heeft ABN AMRO twee keer een alternatieve sponsor op het shirt laten drukken. Eenmalig werd in 2007 dochterbedrijf Florius als hoofdsponsor op het shirt gezet. Toen de samenwerking in 2008 stopte, doneerde ABN de laatste wedstrijd aan Dance4Life, zodat deze als hoofdsponsor op het shirt kon staan. Daarnaast heeft Ajax twee keer gespeeld met een Giro-nummer op het shirt, om aandacht te vragen voor de aardbeving in Haïti en de zeebeving met als gevolg de nucleaire ramp in Japan. Ten slotte heeft Ajax drie keer gespeeld met Fonds Gehandicaptensport als hoofdsponsor. Dit was te danken aan hoofdsponsor AEGON, die als hoofdsponsor veel samenwerkt met dit fonds. Om aandacht te vragen voor de collecteweek voor dit goede doel, werd de naam van het fonds op de shirts gedrukt in plaats van de merknaam van AEGON zelf.
Meer verhalen