oktober 3, 2023

AjaxFanz.nl

Voor dé echte Ajacied!

Alles over de Johan Cruijff ArenA

De Johan Cruijff ArenA werd in 1996 geopend, toen nog onder de naam Amsterdam ArenA en wordt sindsdien ingezet als thuisstadion van AFC Ajax. Met ruim 55000 zitplaatsen is het stadion het grootste stadion van Nederland. Na 3 jaar bouwen en een kostenplaatje van 140 miljoen euro is het gebouw een icoon voor voetballend Nederland en Amsterdam zelf geworden. Hier lees je alles over de ArenA: van de geschiedenis en de toekomst tot feitjes die je nog niet over de ArenA wist.

Geschiedenis van de ArenA: ontstaan en de bouw

De Johan Cruiff ArenA is niet het eerste thuisstadion waar Ajax ooit gevoetbald heeft. De club begon, zoals veel andere voetbalclubs uit die tijd, simpelweg op een paar weilanden. Rond de jaren ’30 werd hun eerste stadion gebouwd: het Houten Stadion. Toen dat te klein bleek te worden voor de enorme ontwikkeling die Ajax doormaakte, werd Stadion de Meer ontwikkeld. Rond de jaren ’90 bleek dat dit stadion niet meer kon voldoen aan de standaarden die opgelegd werden door de UEFA. Daardoor werd besloten dat Ajax een nieuw stadion ging laten bouwen. Zo ontstond de Amsterdam ArenA.

In 1993 werden de plannen voor de ArenA defintief gemaakt en besloot de gemeente Amsterdam Ajax te helpen bij de bouw en ontwikkeling van het stadion. De bouw werd in 3 jaar afgerond, waardoor de grote opening kon plaats vinden op 14 augustus 1996. Er was veel belangstelling van fans en nationale media. Er was ook een heuse openingsceremonie in het leven geroepen. Zo kwam toenmalig koningin Beatrix het stadion openen. Trijntje Oosterhuis zong een speciaal geschreven hymne en er kwam een vuur overgedragen uit het voormalige stadion de Meer. De eerste wedstrijd die gespeeld zou worden vond plaats tussen Ajax en AC Milan.

De belangrijkste wedstrijden en evenementen in de ArenA

De eerste wedstrijd tussen Ajax en AC Milan pakte voor Ajax niet zo goed uit. Ze verloren met 0 -3 van AC Milan. Daardoor was het eerste doelpunt dat gemaakt werd in de ArenA niet eens van een Ajacied, maar van Dejan Savicevic. Gelukkig was deze eerste nederlaag geen voorbode voor het verdere succes van Ajax. Waar ze in de Meer een enorm succesvolle groei als club konden doormaken, werd dit in de ArenA alleen maar verder uitgebreid. Niet alleen Ajax speelde haar in de ArenA. Ook voor andere (internationale) competities kon het stadion worden ingezet. Zo speelt het Nederlands elftal al haar interlands thuis in de Johan Cruijff ArenA. De ArenA wordt ook regelmatig ingezet voor Europese finalewedstrijden. Denk hierbij aan competities als de Champions League of de Europa League.

Ook voor allerlei andere activiteiten buiten voetbal leent de ArenA zich uitstekend. Voor veel mensen zal het ook bekend zijn dat meerdere grote concerten in de ArenA gegeven kunnen worden. In september 1996 trad Tina Turner als allereerste artiets op in de ArenA. Zij zou door veel andere internationale artiesten opgevolgd worden, die een concert van hun wereldtournee in de ArenA zouden opvoeren. Er zijn ook jaarlijks terugkerende concerten die standaard in de Johan Cruijff ArenA worden gehouden. Denk hierbij aan de jaarlijkse concertreeksen van de Toppers, waar de volledige ArenA uitbundig uitgedost wordt en volstaat met een grote en feestende massa mensen.

De toekomst van de ArenA

Met de bouw van ArenA in 1996 werd alles naar de maatstaven van die tijd gebouwd. Niet alle oorspronkelijke elementen voldoen daarom nog aan huidige regelgeving of zijn inmiddels achterhaald. Zo zijn er bij eerdere verbouwingen al meer zitplaatsen, skyboxen en een rolstoelplatform in de ArenA gerealiseerd.

Ook nu staan er meerdere aanpassingen voor de ArenA op het programma. Zo worden er voor het Europees Kampioenschap van 2021 vier extra ‘wangen’ in het stadion aangepakt. Hierdoor ontstaan extra zitplaatsen, die zo’n 800 tot 1000 extra toeschouwers kunnen huisvesten. Dit is niet alles dat voor het EK wordt aangepakt. Zo wordt ook de tweede ring van tribunes aangepakt, zodat deze wat ruimer wordt. Daarnaast worden er meer roltrappen, horecapuntjes en sanitaire voorzieningen zoals wc’s toegevoegd. Ten slotte gaat de Arena binnenkort over op duurzame energie. Als startschot zijn er zonnepanelen op het dak geplaatst om deze overgang te stimuleren.

Feitjes over de Johan Cruijff ArenA

  • De tribunes van de Johan Cruijff ArenA zijn ontzettend steil. Dat zal iedereen die eens in de ArenA is geweest kunnen beamen. Ze zijn zelfs zo steil, dat ze de op drie na steilste tribunes van Europa zijn!
  • Zoals we net al aanhaalden huisvest de ArenA verschillende wedstrijden voor het EK in 2021. Er zullen drie groepswedstrijden en een achtste finale worden gespeeld in Amsterdam.
  • De ArenA wordt niet alleen gebruikt als stadion voor voetbalwedstrijden. Ook andere sporten kunnen georganiseerd worden in het stadion. Zo maakte de American Football vereniging Amsterdam Admirals vanaf de opening tot 2007 ook gebruik van de ArenA voor hun thuiswedstrijden.
  • Het dak is een unieke constructie binnen Nederland. Het dak kan sowieso al dichtgeschoven worden bij slecht weer. Daarmee is de ArenA, naast het GelreDome, binnen Nederland uniek. Het dak bestaat uit twee losse delen, die elk 37 bij 120 meter groot zijn. Het totale gewicht bedraagt maar liefst 520 ton! Het duurt zo’n 18 minuten om het dak volledig te openen of te sluiten.

Van Amsterdam ArenA naar Johan Cruijff ArenA

Johan Cruijff, een van de grootste iconen van Ajax en het Nederlandse voetbal überhaupt, heeft veel betekend voor de club uit Amsterdam. Toen hij overleed in maart 2016, waren er snel plannen om het stadion van Ajax als eerbetoon naar hem te vernoemen. Hoewel dit als een makkelijk plan klinkt, ging het toch niet volledig zonder slag of stoot.

Op 25 april 2017, de 70e verjaardag van Johan Cruijff, werd op aandringen van Amsterdamse burgemeester Van der Laan een intentieverklaring ondertekend om de Amsterdam ArenA om te dopen tot Johan Cruijff ArenA. Een halfjaar later, 25 oktober 2017, zou de naamsverandering dan plaats moeten vinden. In verband met de verbouwingen rondom het EK van 2020 dat toen nog op de planning stond, waren echter andere plannen voor een naam van het stadion besproken. Een sponsor zou een groot deel van de kosten ophoesten en daarmee zijn naam aan het stadion mogen verbinden. Dit zou niet meer lukken zodra de ArenA gekoppeld zou worden aan Johan Cruijff. Uiteindelijk werd besloten de naam alsnog voor het eind van 2017 te veranderen, wat wederom niet gehaald werd.

Een jaar na de intentieverklaring, 25 april 2018, werd op Cruijffs 71e verjaardag bekend gemaakt dat de naamsverandering er toch zou komen. Sinds het seizoen 2018 / 2019 draagt het stadion de naam Johan Cruijff ArenA.