april 23, 2024

AjaxFanz.nl

Voor dé echte Ajacied!

Ajax in Europa

De successen van Ajax in Europa

Niet alleen in Nederland kent Ajax veel succes. De Amsterdamse club, die in Nederland ruimschoots boven de competitie uitstijgt met 35 landstitels en 20 KNVB Bekers, weet ook in het Europees voetbal goed te scoren. Hoewel het internationale succes even op zich liet wachten, terwijl het in Nederland al wel goed ging met de club, wisten de Ajacieden dit later ruimschoots recht te trekken. Er staan een aantal unieke prestaties op naam van Ajax, zowel binnen Nederland als zelfs binnen Europa. Al deze prestaties zetten we voor jou op een rijtje.

 

Badge of Honour: drie keer Champions League

Een van de meest unieke prestaties die Ajax heeft neergezet dateert terug in de Jaren ’70 van de vorige eeuw. In 1971, 1972 en 1973 wist Ajax namelijk achter elkaar de Champions League, die toen nog de Europacup I heette, te winnen. Deze unieke prestatie wordt vanuit de UEFA beloond met een speciale badge. Deze badge of honour mag alleen op de mouw van het clubshirt gedragen worden wanneer een voetbalteam dus drie keer achter elkaar de Europacup I of de Champions League weet te winnen. Ook teams die de competitie vijf keer winnen mogen deze badge met trots dragen.

 

Met deze prestatie is Ajax een van de weinige clubs in Europa die deze badge mag dragen. In totaal zijn er slechts zes clubs die dit voor elkaar wisten te krijgen, waaronder dus Ajax. Verder mogen Read Madrid (13 keer gewonnen, 5 keer achter elkaar), Bayern München (6 keer gewonnen, 3 keer achter elkaar), Liverpool (6 keer gewonnen), F.C. Barcelona (5 keer gewonnen) en AC Milan (7 keer gewonnen) deze badge dragen. Ajax is dus slechts een van de drie clubs die de badge mag dragen doordat de competitie drie keer is gewonnen. Ajax is zelfs de enige die de badge mag opspelden door alleen deze driedubbele overwinning.

 

Champions League 4 keer gewonnen

In totaal wist Ajax de Europacup I / Champions League 4 keer te winnen, bijna genoeg om de Badge of Honour ook om de andere reden te mogen dragen. Deze 4 overwinningen zijn voor Nederland sowieso een uitmuntende prestatie, die geen enkele Nederlandse club Ajax nadoet. Ook op Europees niveau doen niet veel clubs Ajax dat na. Alleen FC Barcelona (5 titels), Bayern München en Liverpool (6 titels), AC Milan (7 titels) en Real Madrid (een overweldigende 13 titels) staan daarmee Europees gezien nog boven Ajax.

 

Alle UEFA-competities gewonnen

Het rijtje met alle bijzondere prestaties van Ajax is nog lang niet uitgeput. Zo heeft Ajax, opnieuw als een van de weinige clubs binnen Europa, een bijzondere prestatie neergezet binnen alle cups die de UEFA uitschrijft. Samen met Manchester United, Chelsea, Bayern München en Juventus heeft Ajax alle drie de competities van de UEFA gewonnen. Dit gaat an om de Europacup I of de Champions League, de Europacup II en de UEFA Cup of de UEFA Europa League.

 

Continentale treble en wereldbeker

1972 mag met recht een spectaculair jaar voor Ajax genoemd worden. in dat jaar won Ajax in Nederland de landstitel en de KNVB Beker, goed voor een zogeheten Dubbel in het Nederlands voetbal. Deze prestatie is al uitmuntend en iets wat de club nu 9 keer heeft weten te doen. Maar in 1972 was Ajax nog niet klaar na de overwinning in het landskampioenschap en de Beker, ze wilden meer. In Europa won Ajax ook de Europacup I, die nu bekend staat als Champions League. Daarmee sleepte Ajax voor seizoen 1972 een continentale treble in de wacht. Deze treble geeft aan dat een club in hetzelfde jaar zowel de landstitel, de beker als de Champions League weet te winnen. Sinds 1967 zijn dit slechts 7 clubs uit Europa gelukt. Ajax was de tweede club in Europa die deze prestatie wist neer te zetten, nadat Celtic dat 5 jaar eerder in 1967 voor het eerst deed. Daarmee is Ajax ook de eerste Nederlandse club die dit weet te presteren. PSV volgde 16 jaar later, in 1988, pas met hun continentale treble.

 

Aangezien Ajax in 1972 niet van ophouden wist, werd ook de Wereldbeker voor clubteams dat jaar binnengesleept. Daarmee werd Ajax de eerste club ooit die zowel de continentale treble als de wereldbeker won in hetzelfde seizoen. Deze prestatie zorgt er nog steeds voor dat Ajax opnieuw in een speciaal rijtje van Europese clubs met een unieke prestatie behoort. Samen met Manchester United, Bayern München en FC Barcelona is Ajax een van de vier clubs die deze prestatie heeft weten neer te zetten.

 

Eerste winnaars Supercup en International Football Cup

We sluiten dit rijtje overwinningen af met nog twee primeurs voor Ajax. Voor de eerste gaan we nog een keer terug naar 1972 – Ajax was dat jaar echt niet te stoppen. In dat jaar werd voor het eerst de UEFA Supercup gehouden. Deze wedstrijd werd opgezet tussen de winnaar van de Champions League en de Europa League. Ajax won in dat jaar natuurlijk de Europacup I (Champions League dus) en mocht daardoor als een van de eerste clubs meedoen aan deze Supercup. Ze troffen in deze eerste wedstrijd de Glasgow Rangers. In de twee wedstrijden die gespeeld werden, was Ajax overduidelijk beter. In Schotland wonnen ze met 3 – 1, thuis maakten ze dit in de tweede wedstrijd af met een 3 – 2 overwinning. Daarmee werd Ajax de eerste club ooit die de Supercup won. Een jaar later, in 1973, won Ajax de Europacup I opnieuw en mochten ze weer strijden in de Supercup. Ditmaal troffen ze AC Milan. In Italië werd met 0 – 1 verloren, maar in Amsterdam werd een monsterscore van 6 – 0 neergezet en won Ajax opnieuw de Supercup.

 

Ook in de International Football Cup, later bekend als de Intertoto Cup die nu is opgegaan in de Europa League, wist Ajax in de eerste editie een mooie overwinning neer te zetten. Deze competitie was opgezet voor clubs die zich niet hadden gekwalificeerd voor de UEFA Cup. In 1961 trof Ajax als eerste tegenstander in de finale Feyenoord, waardoor deze finale eigenlijk als Klassieker bestempeld kon worden. Zoals in de meeste Klassiekers wist Ajax te winnen met 4 – 2. Daarmee plaatsten ze zich alsnog voor de UEFA Cup, maar werden ze ook direct de eerste club ooit die de International Football Cup wist te winnen.