mei 20, 2024

AjaxFanz.nl

Voor dé echte Ajacied!

AFC Ajax

Een inleiding over AFC Ajax

Amsterdamsche Football Club Ajax, zoals de club volledig heet, is opgericht in 1900 en zit sinds de oprichting al in het professionele segment van het Nederlandse voetbal. Sinds de oprichting van de Eredivisie heeft de club onafgebroken meegespeeld in de competitie. De Eredivisie is 27 keer gewonnen door Ajax. Nog eens 8 Landstitels staan op naam van Ajax uit de tijd voor de Eredivisie. Daarmee komt het totaal op 35 landstitels te staan, waardoor de club met trots drie sterren op het shirt mag voeren. Ajax laat daarmee de tweede club van het land, PSV, met 24 landstitels ver achter zich.

Ook internationaal doet Ajax het ontzettend goed. Volgens de UEFA staat Ajax internationaal op een 17e plek. IFFHS, een suborganisatie van de FIFA, zet Ajax op de zesde plek qua Europese topclubs en heeft AFC Ajax in 1992 uitgeroepen tot Wereldclubteam van het jaar.

Ajax speelt al jaren in het iconische rood-witte thuistenue. De kleuren voor uitwedstrijden zijn tegenwoordig blauw, zwart en een beetje groen. Op Europees niveau speelt Ajax in een zwart met gouden tenue. De thuiswedstrijden worden sinds 1996 gespeeld in de Amsterdam ArenA, die sinds kort de naam ‘Johan Cruijff ArenA’ draagt.

Qua prestaties hoort Ajax tot de Europese top. Niet alleen op nationaal niveau gaat Ajax hard, ook internationaal staan er een paar bijzondere titels op naam van de Ajacieden. Zo wisten ze, naast andere grote spelers Machester United, Juventus, Bayern München en Chelsea als enige alle drie de hoofdcompetities van de UEFA te winnen. Dit gaat dan om de Europacup I (tegenwoordig Champions League), de Europacup II en de UEFA Cup of de UEFA Europa League. Ook wist Ajax een continentale treble binnen te slepen. In 1972 wonnen ze namelijk het landskampioenschap, de nationale Beker en de Europacup I. Nationaal het dit een dubbel en draait het om de Landstitel en de KNVB beker. Zo’n dubbel sleepte Ajax 9 keer binnen. Ajax is ook de enige club die het voor elkaar kreeg in hetzelfde seizoen de Landstitel, de Johan Cruijff schaal en de KNVB beker te bemachtigen. Dit lukte zelfs twee keer: in 2001 / 2002, en in 2018 / 2019.