De grootste aartsrivalen van Ajax
Vanwege al het succes dat Ajax nationaal en internationaal weet te boeken, is er in de loop van de tijd wat rivaliteit ontstaan tussen Ajax en andere clubs. Hoewel de rivaliteit met de ene club groter is dan met de ander, gaat dit vaak verder dan simpele drang om van elkaar te winnen. We laten je zien met welke clubs Ajax meer rivaliteit heeft en eindigen met de allerbekendste rivaal van Ajax: Feyenoord.
Rivaliteit in de Eredivisie
Doordat Ajax al sinds jaar en dag in de top 3 van beste Nederlandse club behoort, is er steeds meer rivaliteit ontstaan met andere clubs uit de Eredivisie. Dit is bij een paar clubs aanwezig in een mindere mate. Clubs als FC Twente, FC Groningen of AZ hebben het niet zo op Ajax, maar kunnen verder onder vrij normale omstandigheden hun wedstrijden spelen.
Iets verder gaat dit al bij FC Utrecht. Deze rivaliteit wordt eerder ervaren door de supporters van FC Utrecht dan door die van Ajax. Toch is er altijd enige heersende spanning rondom deze wedstrijden. De supporters van beide clubs zijn ontzettend fanatiek en gunnen hun eigen club het allerbeste. Ze gaan hier daardoor ook heel ver in hun gedrag. Het komt bij wedstrijden tussen Ajax en FC Utrecht vaak tot een flinke strijd.
Oude Amsterdamse rivalen voor Ajax
Dat Ajax de beste club uit Amsterdam is, staat eigenlijk al lang zo vast als een huis. Inmiddels bestaan alle clubs die Ajax van deze troon probeerden te stoten ook niet meer. Voorbeelden van deze clubs zijn Blauw-Wit, DWS of de Volewijckers; stuk voor stuk afkomstig uit Amsterdam. De locatie van deze voetbalclubs was genoeg voer voor rivaliteit met Ajax. In 1972 gingen deze drie clubs samen verder onder de noemer FC Amsterdam. Samen hadden ze een stuk meer succes dan alleen: zo mocht de club meespelen op hoog nationaal en zelfs Europees niveau. Wedstrijden tegen Ajax waren als een ware ‘Amsterdamse derby’ altijd wat meer beladen. Uiteindelijk waren de losse clubs of de FC Amsterdam-fusie nooit een reële dreiging voor Ajax. In 1982 ging FC Amsterdam alweer failliet, waardoor ook de rivaliteit met deze clubs verdween.
ADO Den Haag: brandstichting en inval
De verstandhouding tussen Ajax en ADO Den Haag kwam tot een absoluut dieptepunt in 2006. 70 Ajacieden besluiten af te reizen naar Den Haag om wraak te nemen. Zij zijn er namelijk van overtuigd dat fans van ADO Den Haag een jaar eerder brand zouden hebben gesticht in het supportershome van Ajax. Hoewel dit nooit is bewezen, reizen de aanhangers van Ajax toch af naar het Zuiderpark. De aanhangers van ADO die op dat moment aanwezig zijn, zijn volledig kansloos tegenover de Ajacieden. De fans van Ajax gooien een rookbom naar binnen en vallen, na een ruit ingeslagen te hebben, binnen met meerdere steekwapens. De 8 aanhangers van ADO die op dat moment binnen zijn, worden heftig verwond. Als een ADO aanhanger uiteindelijk 112 weet te bellen, zijn hulpdiensten snel onderweg en kunnen een aantal Ajacieden aangehouden worden.
Sinds dit voorval is besloten dat er geen publiek van de uitspelende partij meer bij wedstrijden tussen Ajax en ADO mag zijn. Dit zou in eerste instantie gelden voor een periode van 5 jaar, maar is tot op de dag van vandaag nog steeds verlengd. Dit betekent dat er anno 2021 nog steeds geen ADO-fans in de ArenA mogen komen en ook geen Ajacieden in Cars Jeans stadion. Toch zijn wedstrijden tussen Ajax en ADO voor supporters nog steeds een lust voor het oog. De rivaliteit is de laatste jaren wat bekoeld, maar de wedstrijden staan altijd nog garant voor spektakel. Beide clubs geven alles wat ze hebben en willen er een mooie wedstrijd van maken.
PSV: provinciale club tegen Randstedelijk geweld
PSV is geen rivaal doordat er onderlinge strijd is tussen de supporters van beide clubs, maar daagt Ajax vooral uit op sportief gebied. De club uit Eindhoven is erg gewaagd aan de spelers uit Amsterdam. Dit leidt vaak tot een sportieve vorm van rivaliteit. Sinds seizoen 1973 – 1974 wordt PSV steeds vaker aangemerkt als een van de betere clubs uit Nederland. Een combinatie van nationale en internationale overwinningen zorgt ervoor dat PSV de eerstvolgende bedreiging is voor de toppositie van Ajax. Zo zijn ze bijvoorbeeld tweede op de lijst van clubs die de meeste landstitels hebben gewonnen, met een totaal van 24 titels. Ook internationaal weet PSV het goed te doen in bijvoorbeeld de Champions League, waar de Eindhovense club soms beter weet te klasseren dan Ajax.
Een onofficiële verklaring voor de onderlinge rivaliteit is de oorsprong van beide clubs. Ajax is een echte professionele club uit de Randstad. Daarmee is PSV, dat afkomstig is vanuit de provincie Noord-Brabant, heel anders qua opzet en mentaliteit dan Ajax. Hoewel dit nooit als directe oorzaak wordt aangeduid, speelt dit onderscheid ongetwijfeld een rol in de onderlinge rivaliteit tussen beide clubs.
Feyenoord: Klassiekers, veldslag en stedelijke tegenstellingen
Het allerbekendste voorbeeld van rivaliteit in de voetbalwereld is de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord. Dit gaat zelfs zo ver dat een duel tussen beide clubs zijn eigen naam heeft gekregen: de Klassieker. Dit stamt uit de periode waarin PSV nog niet zo groot was als het nu is. Ajax en Feyenoord waren toentertijd de enige twee clubs die met flinke regelmaat landskampioen werden en daarmee werden bestempeld als de enige twee grote Nederlandse clubs.
Uit deze vroegere tijden zijn nog meer tegenstellingen af te leiden. Zo is Ajax echt opgericht als een professionele herenclub, waar de rijkere burgers met elkaar een potje konden voetballen. Feyenoord was daarentegen een typisch Rotterdamse arbeidersclub, waar ook de minder rijke man kon voetballen. Ajax was daar, zodra Feyenoord de hoogste divisie van het Nederlandse voetbal behaalde, meteen al niet meer over te spreken. Daar is de enige rivaliteit al begonnen. Dit kun je verder trekken naar de grotere strijd tussen de twee thuisplaatsen van beide clubs. Buiten het voetbal strijden Amsterdam en Rotterdam al jaren fictief tegen elkaar als de twee grootste steden van Nederland. De onderlinge strijd tussen deze twee clubs komt regelmatig tot uiting. De hevigste en meest bekende strijd heeft zelfs zijn eigen naam gekregen: de Slag bij Beverwijk. In een weiland gingen de extreme supporters van beide clubs elkaar te lijf met allerlei heftige wapens, waarbij zelfs een dode viel. Ook rondom de stadions van beide clubs kwam het regelmatig tot een gewelddadige uiting. Vandaar dat besloten is dat ook bij deze twee clubs de uitspelende supporters niet welkom zijn.