Het Nederlands elftal is geliefd vanwege haar over het algemeen aanvallend voetbal. Mooi voetbal, waarbij de aanval de beste verdediging is geworden. De vele talenten die Nederland rijk is krijgen dan ook hun kansen om in het Nederlands elftal te etaleren waarom men hen een talent vindt.

Maar hoe komt Oranje aan haar mooie spelstijl? Waarschijnlijk ontstaat hier tegenstand van supporters van een paar andere grote Nederlandse clubs, maar ook zij zullen niet kunnen ontkennen dat de stijl van Oranje wel erg veel lijkt op de stijl die Ajax speelt.
Voetbal waarbij men eerst nadenkt en dan pas handelt, maar waar snelle reacties zorgen voor de verrassing. Waar de aanval niet wordt geschuwd. Waar verzorgd spel voorop staat. Waar paniek een vrijwel onbekend woord is. Procesbewaking, laat de tegenstander maar wachten en denken dat hij weet wat er komt, zodat je met een andere oplossing kunt komen. Dat maakt Oranje tot het elftal dat op wereldniveau een belangrijke rol speelt. Iets waar ook niet supporters van kunnen genieten, getuige de vele bewonderende commentaren die het Nederlands elftal zou vaak krijgt. Waar kennen we dat ook weer van?

Voetbal is dus geen oorlog, zoals de Generaal ooit zei, maar een spel waarbinnen met strategisch moet denken. Een spel dat gespeeld wil worden en waarbij de grote talenten zonder te denken de pas geven die naar de kans leidt. Dat maakt voetbal zo onvoorspelbaar, zo mooi. Dat is de reden waarom we zo massaal achter Oranje gaan staan en geloven in de kracht en de kansen van het Nederlands elftal. Omdat zij voetbal spelen zoals de Nederlanders over het algemeen zijn: mensen met lef, vooruit denkend, overleggend, handelend en gaan om te winnen.

Tags: ,

Deel dit